(2–4 portioner)
I akt två blir ungdomarna bjudna på tytt-klimp. Den som får klimpen med mandel eller sticka blir tytta eller tyttgybbe, d.v.s. gift.
Här får du ett garanterat gott recept av Majlis Lundgren, som kokat klimp till varje föreställning i många år. Majlis använder egentligen inga mått utan går mer på känsla, så det är bara att prova sig fram till rätt konsistens.
Klickar med smör och messmör förhöjer smaken.
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 ägg
1⁄2 tsk salt + 1 tsk till kokning
Smör och messmör till servering.
Rör ihop en tjock smet av mjölk, mjöl, ägg och salt. Lägg ev. i en mandel eller sticka (tändsticka utan svavel). Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt 1 tsk salt. Doppa en matsked i det kokande vattnet, ta sen smet med skeden och klicka i det kokande vattnet. Låt koka en stund tills klimpen flyter upp och ser färdig ut.
© Copyright 2023