Om spelet

Trollbröllopet skrevs av Herbert Grönfall 1932 och handlar om hur Äppelbo fick sin brudkrona.
Enligt sägnen blev en fäbodkulla klädd till brud av trollen. Hon räddades i sista stund, och hade då en vacker guldkrona på sitt huvud. Händelsen sägs ha ägt rum på 1600-talet och fäboden fick därefter namnet Brudskogen.
Spelet, som uppfördes på spelplatsen Lämåsen första gången 1935, är ett av Sveriges äldsta bygdespel. Från trettiotalet och framåt spelades Trollbröllopet då och då, dock inte varje år. Kring 1970 tog Åke Gyllenvåg initiativet till en omarbetning av spelet. Det gjorde han i nära samarbete med spelets författare Grönfall, musiker och skådespelare som hade varit med tidigare år.
1971 var det dags för nystart. Då med inspelad musik, nya ljudeffekter, restaurerade byggnader och ny energi. Därefter har spelet framförts varje år av Äppelbo 
Teateramatörer i samarbete med Äppelbo Hembygdsförening.

Trollens brudkrona finns idag i Äppelbo kyrka.


I Äppelbo är vi stolta över vårt bygdespel och vi är många som hjälps åt för att publiken ska få en trevlig kväll.
Det repeteras och repareras, bakas bröd och kokas kaffe, körs grus och bänkar, plockas blommor och klipps gräs, sys kläder och stickas tomtesockor – bara för att nämna något.  
Allt görs ideellt och flera generationer möts och har roligt tillsammans. Vi hoppas och tror att den goda stämningen märks.

Herbert Grönfall 
(1898-1976)
Åke Gyllenvåg 
(1931-2003)
Herbert var en stor kulturpersonlighet i Äppelbo. Han skrev bland annat revyer, sketcher och dikter och var dessutom duktig spelman. Han var själv under många år spelets regissör och spelade dessutom rollen som bonden Lars Ersson.
Åke var även han en viktig kulturpersonlighet i bygden. Med brinnande entusiasm tog han initiativet till att Trollbröllopet sattes upp på scenen igen 1971 efter några års uppehåll. Åke regisserade och var spelets allt-i-allo under många år.